03 май 2009

Едни от най - изперкалите фестивали по света


"Разни хора, разни идеали" е казал някога един велик български творец... е тези фестивали напълно доказват това. Представям ви няколко доста странни празненства:

1. Прескачане на бебета




Място: Кастрийо де Мурсия, Испания
Инфо: За първи път това доста опасно всъщност занимание е пробвано през далечната 1620 г. За да отбележат Корпус Кристи - празника на тялото и кръвта Христови в католическата църква, възрастни мъже, дегизирани като дяволи, прескачат редици от (истински) бебета, положени на улицата.

За мен това си е доста рисковано... представяте ли си, ако на някого му се схване кракът, точно когато отскача... горките бебенца.




2. Носене на съпруги





Място: Сонкаярви, Финландия
Инфо: Тук се искат мускули и издръжливост - все пак участниците в този световен шампионат трябва да метнат на гръб не кой да е, а съпругата си, и възможно най-бързо да пробягат 250 метра, осеяни с всевъзможни капани.Победителят обаче печели килограмите на жена си в бира, а половинката му предостатъчно козметика за разкрасяване след подобно изпитание. Такива състезания вече се организират и в много други части на света.

Ако случайно искате да участвате в този фестивал, мислете преди да се ожените. Има две възможности: лека жена (лесна победа - малка награда) и тежка жена (трудна победа - огромна награда).

3. Портокалов фестивал





Място: Иврея, Италия
Инфо: Всяка година жителите на италианския град пресъздават древна битка, облечени в средновековни костюми и въоръжени само с портокали. Девет отбора от хвъргачи на портокали се вживяват в боя, а на участниците се дава безплатен боб, който поддържа силата и енергията им, необходими за победата.


Ами това си е абсолютно разхищение... много хора умират от глад, а тези тука прахосват тонове портокали...


4. Томатина



Място: Буньол, Валенсия, Испания
Инфо: Индустриалното градче приема 20 хил. гости, като ги оставя на воля да се замерят с неограничени количества домати. На кого му пука, че петната от тях трудно се перат! Има различни истории за произхода на този червен фестивал, една от които е, че е наследник на протести срещу диктатора Франко през 1945 г.

Същото като при портокаловия фестивал...


5. Търкаляне на сирене



Място: Купърс Хил, Глочестършир
Инфо: В този особено популярен фестивал участват хиляди състезатели, които се надпреварват да догонят 3-килограмова буца сирене по калния и хлъзгав склон на хълма Купърс край Бърдлип, Великобритания. Който - ни жив, ни умрял, се добере пръв до деликатеса, го получава като награда - макар и поомърляна.

Това е моят фаворит. Търкалял съм се по подобни ливади, когато бях малък... забавно си беше.

източник на информацията - Vesti.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар